Lentopelko

Lentopelko eli aviafobia on varsin yleinen pelkotila. Lentopelosta kärsii tutkimusten mukaan noin 30 % väestöstä ja noin 8 %:lla pelkotila on niin paha, että se estää lentämisen kokonaan. Lentopelon oireita voivat olla kämmenten hikoaminen, ahdistus, hikoilu, palelu, vapina, vatsavaivat ja jokaisen äänen seuraaminen lennonaikana sekä mahdollinen stressaaminen lennosta jo useita päiviä aiemmin. Lentopelko ei ole kuitenkaan sairaus, vaan ikävä haitta, jota on mahdollista hallita.

Asteet ja aiheuttajat

Lentopelossa on useita eri asteita. Toiselle lentäminen on ikävä kokemus, kun taas toisille niin stressaava ja pelottava kokemus, että se haittaa elämää. Lentopelon aiheuttajia on pelon asteiden tavoin useita. Mahdollinen aiempi epämiellyttävä lentokokemus saattaa kummitella mielessä tai pelon voi aiheuttaa tilanteen hallitsemattomuus, ahtaanpaikan kammo, korkeanpaikan kammo tai tietämättömyys lentokoneen toiminnasta. Lentopelkoa saattavat edesauttaa myös median esille nostamat uutiset kaikista lento-onnettomuuksista, jolloin unohdetaan kuinka monta onnistunutta lentoa suoritetaan jatkuvasti. Lentäminen on kuitenkin monessa mielessä yksi turvallisimmista matkustamisen muodoista.

Pelon hallinta

Lentopelkoa voi oppia hallitsemaan itse. Lentämistä kannattaa lähestyä teorian puolelta ja onkin hyvä selvittää, kuinka lentokoneet toimivat ja miten lentomatkustaminen on kehittynyt vuosikymmenien saatossa. Tilastojen avulla on helppoa selvittää, kuinka turvallista lentäminen on verrattuna vaikkapa maantieliikenteeseen. On myös hyvä palautella mieleen, kuinka tarkkaan säädeltyä toimintaa lentoliikenne on. Henkilökunta on käynyt läpi koulutuksen ja koulutukseen päästäkseen he ovat läpäisseet tiukat kriteerit. Lennolle on hyvä varustautua mukavissa vaatteissa ja ottaa mukaan rentouttavaa musiikkia ja lukemista, tällöin ajatukset voi keskittää muuhun kuin pelkäämiseen. Monet lentoyhtiöt järjestävät myös kursseja, joiden avulla lentopelon saa usein hallintaan.